СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за глобална извънредна ситуация Снабдяване на всички страни членки с

...
СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за глобална извънредна ситуация Снабдяване на всички страни членки с
Коментари Харесай

ЕС ударно се снабдява с ваксини срещу вариола

СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за глобална извънредна ситуация
Снабдяване на всички страни членки с ваксини против вариола, които да бъдат употребявани и при маймунска шарка, стартира Европейският съюз. Това стана допустимо, откакто късно в петък Европейската организация по медикаментите (ЕМА) утвърди потреблението на датска ваксина против разпространяването на вируса. Препаратът “Имванекс ” на компанията “Бавариън Нордик ” е основан за битка с едра шарка (вариола) и се употребява в Европа от 2013 година С решението на ЕМА към този момент е разрешено тя да се инжектира и за предварителна защита на маймунската шарка заради сходството на вируса, който я предизвиква, с този на вариолата. Тази ваксина е и единствената, получила утвърждение за отбрана в Съединени американски щати и Канада.

Маймунската шарка протича с грипоподобни признаци и кожни обриви и се предава най-много при непосредствен контакт, в множеството случаи при хомосексуален контакт. Установена за първи път при човек през 1970 година, тя е по-малко рискова и заразна от едрата шарка, изкоренена пред 1980 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

ЕМА основава рекомендацията си на доказателства от няколко изследвания върху животни, които демонстрират отбрана против вируса на маймунската шарка при нечовекоподобни примати, имунизирани с “Имванекс ”.

Европейската комисия купи над 163 000 от имунизациите “Имванекс ”, с цел да ги достави в искащите страни. Шест от тях към този момент получиха количества, като инжекциите се слагат главно на медици и на контактни на заболелите.

България е оповестила публично четири случая на маймунска шарка. Не е известно дали здравните управляващи имат намерение да изискат количества от имунизацията от Европейски Съюз.

Ден след решението на ЕМА за имунизацията Световната здравна организация (СЗО) дефинира епидемията от маймунска шарка като световна изключителна обстановка в региона на публичното здраве от интернационално значение. Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус разгласи най-високата степен на паника макар неналичието на консенсус измежду членовете на изключителния комитет на СЗО по отношение на маймунската шарка. За първи път водач на здравна организация на Организация на обединените нации взема сходно решение. “Въпреки че разгласявам изключителна обстановка, за момента това е огнище, което е съсредоточено измежду мъжете, които вършат секс с мъже, изключително тези с голям брой полови сътрудници - сподели Тедрос. - Това значи, че това е зараза, която може да бъде спряна с верните тактики измежду верните групи. ”

Откъде тръгна заразата

Сегашната зараза стартира през май с 20 случая, регистрирани във Англия, най-вече измежду гей мъже. Оттогава разпространяването набъбна съвсем до 16 000 случая в 75 страни. Настоящото огнище е с център в Европа.

Преди дни за първи път в Съединени американски щати бяха открити случаи на вирусното заболяване при деца. Става дума за бебе в Калифорния и за още едно малко дете без американско поданство. Двата случая не са свързани и евентуално са вследствие на предаване на болестта в домашни условия. Децата са в положително положение и се лекуват.

Докато епидемията продължава да се разраства, здравните специалисти са разграничени по отношение на това дали решението на СЗО е вярно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР